AALTEN - Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes. Deze populaire voedseltrends bepalen voor een groot deel het eten in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Dat gezonde eten kunt u zelf koken met hulp van een oorlogsrecept dat op de site van 75 jaar vrijheid wordt gepubliceerd.

Het was zeker niet altijd feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug, het dagelijks maal werd steeds eentoniger en verkrijgbaarheid van smaakmakers nam eveneens af. Oorlogs-kookboekjes, verhalen van ooggetuigen en ander bronnenmateriaal uit de jaren ’40 laten zien echter hoe vindingrijk en flexibel mensen met voeding omgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe lekker er vaak gekookt werd.

In de kookrubriek van In het spoor van de bevrijders zullen Manon Henzen, culinair historica, en andere koks 15 keer een thema met bijpassend recept aanbieden. Daarmee probeert de rubriek een samenhangend verhaal te presenteren dat een goed beeld geeft van de voedselsituatie in de Tweede Wereldoorlog. Met recepten uit haar historisch kookatelier zullen Manon en helpers op locatie van het programma 'In het spoor van de bevrijders' voor liefhebbers het gezonde oorlogseten op tafel toveren.

In haar kookboek 'Koken in Oorlogstijd' staan ook recepten uit de Tweede Wereldoorlog die laten zien hoe creatief er met ingrediënten en brandstof werd omgegaan, hoe voedselverspilling niet voorkwam en hoe veerkrachtig Nederlanders waren om dagelijks eenvoudig, gezond maar smakelijk eten op tafel te zetten.

De ingrediënten voor het eten worden met zorg en aandacht voor dier, milieu en seizoen uitgezocht. Alle dierlijke producten zijn biologisch en de overige ingrediënten zoveel mogelijk. Ingrediënten komen zoveel mogelijk uit het seizoen.

Vanaf maandag 6 april t/m 30 april kunt u op deze pagina de oorlogsrecepten van Manon vinden.