NIJMEGEN - Het was geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug. Daardoor werden mensen vindingrijk en gingen ze flexibel met voeding om. Culinair historicus Manon Henzen deelt de komende weken elke dag een recept van een bijzonder gerecht uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag: griesmeelpudding met bessensaus.

Door de massale slacht van de veestapel ging Nederland over van een, vleesrijk en vrij vet eetpatroon, naar een overwegend plantaardig menu. Omdat voor een goede voeding vetten nodig waren, werd het rundvee slechts voor de helft geslacht. Vetten kwamen voortaan voornamelijk uit melkproducten. Er werd dan ook opgeroepen om volle melk en roomboter te eten in plaats van magere melk en margarine, om voldoende vetten binnen te krijgen.

Recept griesmeelpuddinkjes met bessensaus

Benodigdheden:

500 ml volle melk

50 gram griesmeel

4 eetlepels kristalsuiker

1 eetlepel vanillesuiker

Klein snufje zout

100 gram bessen

3 eetlepels poedersuiker

4 gekonfijte vruchtjes

Bereiding:

Vul vier puddingvormpjes met ijskoud water en zet in de koelkast (dit is om ze goed koud te maken).

Doe de melk in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Strooi de kristalsuiker erin en roer even door. Strooi dan de griesmeel er beetje bij beetje in, terwijl je goed roert met een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Laat circa 5 minuten zachtjes koken en roer af en toe even goed door.

Voeg in de laatste minuut de vanillesuiker en zout toe. Roer door en laat kort meekoken.

Haal de vormpjes uit de koeling en giet het water eruit. Laat ze nat! Giet de pudding in de vormpjes en zet in de koelkast.

Maak de bessen schoon en wrijf ze door een zeef in een kom. Voeg de poedersuiker toe aan de bessenpuree samen met 2 eetlepels water. Roer stevig door tot een gladde saus.

Verdeel de bessensaus over vier schaaltjes. Stort op de vier puddinkjes op de saus. Garneer de puddinkjes met een gekonfijt vruchtje.

Manon heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Benieuwd naar meer historische recepten van Manon Henzen? U vindt ze hier