NIJMEGEN - Het was geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug. Daardoor werden mensen vindingrijk en gingen ze flexibel met voeding om. Culinair historicus Manon Henzen deelt de komende weken elke dag een recept van een bijzonder gerecht uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag: stoof van pompoen.
Het nieuwe overwegend plantaardige menu in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog kon wel wat aanvulling in de variatie van groenten gebruiken. Er werd opgeroepen om een eigen moestuin te beginnen en stadsparkjes werden met toestemming van gemeenten omgetoverd tot volkstuintjes waar de hele buurt samen groenten en kruiden konden verbouwen.
Daarnaast werd er gestimuleerd om de variatie aan groenten en kruiden te vergroten door gezonde ‘nieuwe’ producten te verbouwen, zoals pompoen, snijbiet, courgette, koolrabi, melde en namenia. Dit waren, voor de oorlog, vrij onbekende groenten. Er werden door de overheid ook tips gegeven om deze groenten en kruiden te bereiden.
Ik voeg aan dit pompoenrecept uit WOII nog een eigen voedselbesparingstip toe: het roosteren van de pompoenpitten.
Recept stoof van pompoen
Benodigdheden:
1 kleine pompoen
½ eetlepel olie & snufje zout
Paar takjes peterselie
Snuf zout
1 ui
Klontje boter
1 eetlepel kerrie
1 eetlepel aardappelmeel
Bereiding:
Maak de pompoen schoon. Haal de pitten eruit. Spoel de pitten schoon onder de kraan en dep ze droog met wat keukenpapier. Leg ze op een ovenplaat of in een ovenschaal en sprenkel er de olie en zout over. Bak de pompoenpitten circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ze moeten lichtbruin en een beetje knapperig zijn.
Snijd het vruchtvlees van de pompoen in kleine blokjes.
Haal de blaadjes van de takjes peterselie. Hak de blaadjes fijn.
Doe de pompoen, steeltjes van de peterselie en het zout in een pan en voeg water toe tot het net niet onder staat. Kook de pompoenblokjes in circa 10 minuten beetgaar.
Maak ondertussen de ui schoon en snipper fijn. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui en de kerrie kort aan.
Strooi het aardappelmeel eroverheen en voeg wat kooknat van de pompoen toe. Roer tot een gladde saus. Voeg de pompoen toe en vermeng met de saus. Strooi er tenslotte de fijngehakte peterselie en geroosterde pompoenpitten over en dien op.
Manon heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Benieuwd naar meer historische recepten van Manon Henzen? U vindt ze hier.