VOORTHUIZEN - Op 18 april hangt de vlag uit in Voorthuizen, het dorp is bevrijd en de bewoners vieren feest. Maar de Canadees Ralph Wallace treurt om zijn jongere broer John, die de dag ervoor is omgekomen in een Duitse hinderlaag bij Voorthuizen.

John Burpee Wallace is de jongste van vier kinderen. Hij gaat naar school tot zijn zestiende en werkt daarna op de familieboerderij en als houtbewerker in het familiebedrijf, de Wallace Manufacturing Company. In 1940 gaat hij samen met zijn broer Ralph Wallace het leger in. Na de oorlog hoopt hij radiotechnicus te worden. 

De broers komen samen bij het achtste Huzaren Bataljon, die een belangrijke rol spelen in de bevrijding van Nederland. Op 17 april 1945 tegen de avond beginnen de moeilijkheden als ze in een hinderlaag van de Duitsers lopen. Er wordt flink gevochten en de Duitsers verliezen 80 man.

Er komt maar één geallieerde soldaat om: John Wallace. Zijn broer Ralph gaat diezelfde avond nog terug om John te zoeken, maar hij vindt hem dood, slechts 25 jaar oud. Ralph moet door en de volgende dag bevrijdt hij Putten, een dorp dat zijn eigen broers te betreuren heeft.

Kijk hier voor het verhaal over John Wallace:

De Eregalerij komt tot stand mede dankzij Faces to Graves, Jan Braakman en Jan Vos.Voor meer oorlogshelden bezoek de websites.