ARNHEM - TV-UITZENDINGEN VAN 6 APRIL T/M 30 APRIL VANUIT DE STUDIO VAN OMROEP GELDERLAND IN ARNHEM - Het Omroep Gelderland-platform '75 jaar vrijheid' gaat vanwege de corona-crisis met het programma 'In het spoor van de bevrijders' de studio in. De route die de geallieerden in 1945 kozen blijft gekoppeld aan de vijftien Gelderse plaatsen die zouden worden aangedaan. Diverse ooggetuigen en kenners van de plaatselijke oorlogshistorie komen aan het woord, en in de eregalerij worden de helden-bevrijders in het zonnetje gezet.

Aalten - Maandag 6 april  

Programma:

17.35 uur: Hans de Graaf blikt terug op de dag van de bevrijding van Aalten. Inwoner Sallo van Gelder vertelt hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder oorlogsvoorwerp. En er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. 

Winterswijk - Dinsdag 7 april  

Programma:

17.35 uur: Historicus Wim Kuiper over de dag van de bevrijding van Winterswijk. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder oorlogsvoorwerp. Ooggetuige Niek van Zutphen vertelt hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. 

Zelhem - Woensdag 8 april 

Programma:

17.35 uur: Kenner Bert Schieven blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Zelhem. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder oorlogsvoorwerp. Ook vertellen Gerrit Overbeek en Bennie en Gerda Looman hoe zij de bevrijding hebben meegemaakt. 

Doetinchem - Donderdag 9 april  

Programma:

17.35 uur: Lokaal historicus Theo Rougoor vertelt in de uitzending over de dag van de bevrijding van Doetinchem. Ook vertelt Wil van Hilten hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.

Zevenaar - Maandag 13 april  

Programma:

17.35 uur: Ingrid Mens van het Liemers Museum blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Zevenaar. Ook vertelt Thea Welman hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder oorlogsvoorwerp.

Lochem - Dinsdag 14 april  

Programma:

17.35 uur: Historicus Berry Swarthoff blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Lochem. Ook vertelt Riet Noordkamp hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een bijzonder voorwerp. 

Warnsveld - Woensdag 15 april  

Programma:

17.35 uur: Historicus Ineke Hissink blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Warnsveld. Ook vertelt Truus Krijnen hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.   

Eibergen - Donderdag 16 april  

Programma:

17.35 uur: WO2-kenner Jean Kreunen kijkt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Eibergen. Ook vertelt Wim Kemink hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Bertus te Raa van Museum De Scheper schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.

Steenderen - Maandag 20 april  

Programma:

17.35 uur: Oorlogskenner Joël Stoppels blikt in de uitzending terug op de hergroepering van soldaten als voorbereiding op de IJsseloversteek. Ook vertelt Daan van der Kolk over de strijd die doorging na de bevrijding van Steenderen. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.   

Wilp - Dinsdag 21 april  

Programma:

17.35 uur: Historicus Johannes van Blommestein blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Wilp. Ook vertelt Bertus ten Bosch over hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp. 

Westervoort - Woensdag 22 april  

Programma:

17.35 uur: Lokaal historicus Jan Smink legt uit hoe de bevrijding in Westervoort vorm kreeg. Ooggetuige Toon Kramer vertelt over hoe hij de bevrijding van Westervoort heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp. 

Velp - Donderdag 23 april 

Programma:

17.35 uur: WO2-kenner Wencel Maresch blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Velp. Ineke van Griethuysen vertelt over hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een bijzonder voorwerp.

Doesburg - Dinsdag 28 april  

Programma:

17.35 uur: Oorlogskenner Henk IJbema legt uit hoe de bevrijding van Doesburg tot stand kwam. Ben Polman vertelt over hoe hij de bevrijding van de hanzestad heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.  

Otterlo - Woensdag 29 april  

Programma:

17.35 uur: Lokaal historicus Jan Vos blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Otterlo. Een ooggetuige vertelt over hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. We laten een portret zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een bijzonder voorwerp. 

Harderwijk - Donderdag 30 april

Programma:

17.35 uur: Historicus Johan van Sonnen blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Harderwijk. Een ooggetuige vertelt over hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. We laten een portret zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.