NIJMEGEN - Het was geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug. Daardoor werden mensen vindingrijk en gingen ze flexibel met voeding om. Culinair historicus Manon Henzen deelt vandaag haar laatste recept van een bijzonder gerecht uit de Tweede Wereldoorlog: lekkernijen voor huiselijke feestjes.

Het duurde na de bevrijding nog maanden voor de voedselvoorziening in Nederland weer een beetje op gang kwam en het voedseldistributiesysteem weer functioneerde. Voedselbonnen zijn nog tot 1952 in gebruik geweest. Het zal dan ook een uitdaging geweest zijn om wat feestelijks op tafel te zetten tijdens de bevrijding, zeker in het westen van Nederland.

We sluiten deze serie oorlogsrecepten af met een aantal ‘lekkernijen voor de huiselijke feestjes’, typische lekkernijen uit de Tweede Wereldoorlog om 75 jaar vrijheid mee te vieren!

Recept zoute stengeltjes

Benodigdheden:

100 gram gekookte aardappelen

100 gram bloem

Mespuntje bakpoeder

1 theelepel zout

1 eetlepel boter

Naar smaak: snuf chilivlokken of 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn of een flinke draai peper

Bereiding:

Maak de aardappelen fijn en meng met bloem, bakpoeder, zout, boter en extra smaakmakers. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het te droog, voeg dan een beetje melk toe.

Rol het deeg uit heel dun uit en snijd in reepjes. Leg de reepjes op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak de stengeltjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 15 á 20 minuten goudbruin en knapperig.

Recept kruidkoekjes

Benodigdheden:

300 gram patentbloem 150 gram donkerbruine basterdsuiker 50 gram walnoten 3 gram bakpoeder 8 gram specerijenmix naar keuze 75 ml volle melk

Bereiding Maal de walnoten in een keukenmachine heel fijn. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, specerijenmix en gemalen walnoten in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de melk toe en kneed tot een deeg.

Vorm kleine koekjes van het deeg. Maak je handen telkens een beetje nat om kleine balletjes te rollen, dat gaat makkelijker. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bereiding:

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 20 minuten gaar. Voor een eigentijdse twist: bestuif met poedersuiker!

Manon heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Benieuwd naar meer historische recepten van Manon Henzen? U vindt ze hier.