ZWOLLE - De Nederlandse regering moet excuses maken voor de manier waarop na de bevrijding Nederlandse vrouwen die een relatie met de bezetter hadden zijn behandeld. Dat stelt de Stichting Werkgroep Herkenning uit Zwolle in een brief aan premier Rutte. De 'moffenmeiden' werden in veel steden (naar Frans voorbeeld) vaak kaalgeschoren, mishandeld, vastgezet of verkracht. Eerder heeft Noorwegen zich verontschuldigd voor de manier waarop is omgegaan met Noorse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse soldaten.
De Stichting Werkgroep Herkenning is een vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan kinderen, kleinkinderen en familieleden van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen). De vrouwen hadden het rond de bevrijding vaak zwaar te verduren. "In zeker 118 steden en dorpen werden 'moffenmeiden' kaalgeschoren en aan verregaande vernederingen onderworpen, met medeweten van de overheid" zo zegt de stichting. In veel gevallen waren leden van de Binnenlandse Strijdkrachten betrokken en zij vertegenwoordigden in die periode de Nederlandse Staat.
Reportage 75 jaar vrijheid over 'moffenmeiden'
Historica Rianne Oosterom heeft haar studie over moffenmeiden omgezet in een boek. 'Moffenmeiden. Over soldatenliefjes, knippers, omstanders: een geschiedenis in verhalen'. Uitgever Meulenhoff.
Net als Noorwegen koppelt de stichting haar eis aan het feit dat het 70 jaar geleden is dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd ondertekend. Noorwegen geeft toe zich niet gehouden te hebben aan het grondrecht dat niemand gestraft mag worden zonder rechterlijk oordeel en biedt daarvoor excuses aan. Dat voorbeeld zou Nederland moeten volgen stelt de Stichting Werkgroep Herkenning. In Nederland hebben naar schatting tussen de 140.000 en 150.000 vrouwen in de oorlog een relatie met een Duitse militair gehad.