ARNHEM - Een nieuw lespakket over de jodenvervolging en vernietigingskamp Sobibor in Polen. Dat is wat Gelderse scholieren woensdag 30 januari hebben overhandigd aan Provinciale Staten van Gelderland. De provincie maakte het lespakket mede mogelijk.
Het lespakket draagt de naam Nooit Voltooid Verleden en is bedoeld voor scholieren van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De lessen zijn online te vinden. Ze volgen de levensverhalen van onder meer de Winterswijkse schilder Max van Dam en de familie van Daatje Frank, een jong meisje uit Echteld.
Daatje Frank, gestorven in Sobibor 11 juni 1943, 7 jaar oud (foto Joods Historisch Museum)
Na aankomst vermoord
In 1943 reden negentien treinen met ruim 34.000 Joden van Kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. De meesten werden direct na aankomst vermoord. Tienduizenden Joden uit andere landen ondergingen hetzelfde lot. Sobibor werd later met de grond gelijk gemaakt om alle sporen van de genocide uit te wissen.
Tekst gaat verder na de video:
Herinnering in leven
De provincie ziet graag dat de herinnering aan het vernietigingskamp in leven blijft en werkt daar op diverse manieren aan mee. Bij het lespakket hoort ook een nieuw boek met daarin nooit eerder gepubliceerde Russische foto’s.
Scholieren van het Nuborgh college in Elburg gingen al eens op bezoek in Sobibor. Zij overhandigden het nieuwe lespakket in het provinciehuis in Arnhem.