LEUSDEN - Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft vrijdag 19 april alle represaille-gijzelaars die er gevangen hebben gezeten herdacht. Daaronder ook de honderden mannen die in de oorlog door de Duitsers uit Putten zijn weggevoerd in oktober 1944.
Vijftien oud-gevangenen
Bij de herdenking waren vijftien oud-gevangenen en acht burgemeesters waaronder Asje van Dijk van Barneveld aanwezig. Van Dijks vader, die in het verzet zat, heeft in het kamp vastgezeten. De plechtigheid werd ook bijgewoond door de ambassadeurs van Duitsland en Rusland.
Slachtoffers van razzia's
Bij de herdenking stonden dit jaar represaillegijzelaars centraal: mannen die werden opgepakt bij grote razzia's rond o.a. Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum. Mensen die simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Zij werden opgepakt en vastgezet in Kamp Amersfoort. Het verhaal van de gijzelaars werd verteld met muziek, tekst, video en toespraken.
Het kamp tijdens de oorlog
Overdracht kamp aan Rode Kruis
Het Kamp houdt ieder jaar op 19 april een herdenking omdat op die dag in 1945 het gezag over het kamp door de Duitse bezetter overgedragen werd aan het Rode Kruis. Behalve de burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest, waren er ook plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg aanwezig.
Lees hier meer over het plan om alle 35.000 kampgevangenen een gezicht te geven.
Foto's: Kamp Amersfoort