VOORTHUIZEN - In Voorthuizen wordt dit weekend de bevrijding nagespeeld. Dit gebeurt door re-enactors. Voorthuizen werd op 17 april 1945 bevrijd. Dat gebeurde met Operatie Cleanser, het plan van de geallieerden om de Duitsers te verdrijven van de Noord-Veluwe.

In het dorp staat dit weekend een geallieerd kampement waar is te zien hoe de Canadese bevrijders te werk gingen en hoe ze leefden. Zo'n kampement bestaat uit een veldhospitaal, radioverbindingen en verschillende voertuigen.

Uiteraard worden gevechten tussen Duitsers en Canadezen nagespeeld. 'Er wordt ook geschoten', legt organisator William Gielen uit. 'Maar dat gebeurt natuurlijk niet met echte kogels, we gebruiken blanks (losse flodders, red.).'

Het gesprek hierover op Radio Gelderland:

'Nooit vergeten'

Het kampement wordt vrijdag opgebouwd. Gielen: 'Vandaag komen ook drie scholen kijken hoe het hier destijds in de oorlog was.' En daarmee noemt Gielen een van de voornaamste doelen van het naspelen van de bevrijding. 'Wij doen het als hobby, het laten zien van levende geschiedenis maar ook omdat dit nooit vergeten wordt.'

Meer weten? Klik hier voor het programma.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.