HEILIG LANDSTICHTING - Wie vandaag de dag vanuit Nijmegen richting Groesbeek rijdt zal zich maar moeilijk voor kunnen stellen dat hier vanaf september '44 een heuse landingsbaan voor lichte vliegtuigen heeft gelegen en dat er na de oorlog ook een tijdelijk kerkhof voor gesneuvelde Britse militairen lag. Maar dat dat echt zo was is te zien op een gloednieuw informatiepaneel langs de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Het verhaal begint op zondag 17 september als de parachutisten van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie na hun landing bij Groesbeek oprukken naar Nijmegen. Op dat moment staan er in Nijmegen drie treinen klaar om Duitsers en collaborerende Nederlanders in veiligheid te brengen. Rond middernacht vertrekt de eerste trein richting Groesbeek en weet ongehinderd Kleve te bereiken. Om een nieuwe uitbraak te voorkomen wordt de spoorlijn opgeblazen. Daarbij wordt de tweede trein beschadigd, de laatste wagon rolt terug richting Nijmegen en botst bij iets voorbij de spoorwegovergang Sionsweg op de derde trein. 

Aanleg landingsstrip

Op de akkers tussen spoorweg en Nijmeegsebaan wordt kort na die gebeurtenis een landingsstrip aangelegd waar vanaf 24 september twee groepen Piper Cubs verkenningsvluchten uitvoeren voor de artillerie-eenheden van de 82ste. De achtergebleven treinen fungeren daarbij als manschapsverblijven.  Vanuit de lucht is iedere beweging aan het front goed te zien. Maar het Amerikaanse vuur wordt door Duits vuur beantwoord en in Heilig Landstichting vallen ook burgerslachtoffers. Op 14 november 1944 vertrekken de vliegtuigen naar Frankrijk. 

De landingsstrip met op de achtergrond de gestrande trein

Noodkerkhof

Tegelijkertijd wordt door het Britse legerkorps een hospitaal ingericht in klooster Mariënbosch dat tot half 1945 in gebruik zal blijven. Voor de soldaten die in het ziekenhuis aan hun verwondingen overlijden wordt een noodkerkhof aangelegd aan de Sophiaweg. Na de oorlog worden alle 258 gesneuvelden herbegraven op de militaire begraafplaats Jonkerbosch waar een eenvoudige zuil nog herinnert aan het noodkerkhof. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52