BARNEVELD - ​Het is deze maandag precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. Meer dan één miljoen Joden, Roma en Sinti werden daar gedood. In Barneveld zijn maandagmiddag de slachtoffers herdacht bij een nieuw monument.

Normaal gesproken is een onthulling iets feestelijks, maar nu uiteraard niet. Het holocaustmonument van beeldhouwer Gerard Overeem staat op begraafplaats de Plantage, bij het bestaande monument voor oorlogsslachtoffers.

Onder toeziend oog van de Joodse gemeenschap van Barneveld, is het kunstwerk onthuld.

Bekijk de video (tekst gaat verder onder de video)

Verscheurd maar niet gebroken

Het ontwerp van het monument past bij het al eerder door Overeem gemaakte oorlogsmonument op de begraafplaats. Het holocaustmonument draagt de naam Verscheurd maar niet gebroken

Op het monument staat in het Hebreeuws de tekst: 'Ik wilde dat mijn ellende werd opgeschreven in een boek, met een stalen pen in lood gekrast, gehouwen in een rots voor eeuwig.'

Overeem droeg het idee voor een monument zelf aan. Tijdens zijn wekelijkse bezoek bij zijn Joodse vriendin Hedda Ricardo, las hij in de krant dat er weinig animo was onder gemeentes om mee te doen aan het tijdelijke monument van Daan Roosegaarde.

'Gerard Overeem bezocht mij en vertelde: 'Ik heb toen Hedda even aangekeken en tegen haar gezegd: 'Daar gaan wij wat aan doen', vertelt burgemeester Asje van Dijk van Barneveld.

Herdenking

Na de onthulling zijn bij het monument de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In totaal zijn negen Barneveldse Joden omgekomen in concentratie- en vernietigingskampen.

'Unieke mensen met een eigen gezicht. Ja, ze kregen van de Nazi’s een nummer ingebrand en werden erger dan als beesten behandeld. Maar niets en niemand mag vergeten dat het om mensen, onze medemensen, ging', aldus Van Dijk.