LOENEN - De dodenherdenking op erebegraafplaats het Nationaal Ereveld Loenen wordt weer kleinschaliger en intiemer. Dat heeft de Oorlogsgravenstichting besloten, nu de twee bedenkers van de grootschalige herdenking Ereveld vol Leven ruzie kregen.
De afgelopen vier jaar werden burgers en militairen herdacht met een levende persoon van hun eigen leeftijd bij hun graf. Deze herdenking, Ereveld vol Leven genaamd, werd steeds groter. 'Er was moeite om de balans met intiem herdenken te bewaren', zegt woordvoerster Hélène Briaire van de Oorlogsgravenstichting.
Klassieke herdenking
De nieuwe intiemere invulling van de herdenking gaat Eerbewijs heten. Er zullen geen mensen meer achter de graven staan, maar het gaat ook niet terug naar een traditionele 'klassieke' herdenking.
'We zoeken de balans tussen het herdenken van geliefden door nabestaanden en een modernere vorm waarbij verhalen aan jongere generaties worden doorgegeven. Verhalen van slachtoffers, een centrale ceremonie met kransen en Wilhelmus en een bezoek aan het ereveld blijven onderdeel van de herdenking. Het precieze programma maken we medio maart bekend', vertelt Briaire.
Conflict over concept
Over het geschil wil de Oorlogsgravenstichting niet veel kwijt. Een rechter in Amsterdam heeft afgelopen december in een kort geding bepaald dat de organisatoren van Ereveld vol Leven het auteursrecht delen op het idee met de levenden achter de graven. Dat kan dus niet gebeuren zonder toestemming van beide bedenkers.
Ook loopt er inmiddels een bodemprocedure over de 'aanzienlijke bedragen' die met de productie van Ereveld vol Leven gemoeid waren.
Omroep Gelderland zendt samen met andere regionale omroepen de nieuwe herdenking op 4 mei uit.
Zie ook: Herdenking Loenen - Ereveld Vol Leven