DOVER - Het Kanaal tussen Dover en Calais; een relatief smalle strook water waar de Duitsers en de Britten na de Franse capitulatie het dichtst tegenover elkaar stonden. In de zomer van 1940 beginnen de Duitsers bij Calais met de bouw van enorme betonnen geschutsopstellingen voor kanonnen waarmee de Britse scheepvaart in het kanaal en de kust van het graafschap Kent kunnen worden beschoten. De havenstad Dover ligt in de Duitse vuurlinie en het gebied krijgt de bijnaam Hellfire corner.
Die bijnaam gebruikten de Britten eerder tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een belangrijk wegenknooppunt ten zuiden van de stad Ieper. De weg tussen Ieper en Menen (de naam Menin Road is voor de Britten nog steeds heilig) was een belangrijke toevoerader voor de Britse troepen die bij de stad Ieper vier jaar lang een uitputtingsslag leverden met de Duitsers.
Hellfire Corner in 1917: geïmproviseerde canvas schermen langs de weg moeten de Duitsers het zich ontnemen op wat er op de weg gebeurt - screenshot
De weg lag constant onder Duits vuur en werd beschouwd als de gevaarlijkste plek in het gebied.
Duits spoorwegkanon van de Batterie Todt bij Calais - Wikipedia
Hellfire Corner 2
Het gebied rond Dover werd vanaf de zomer van 1940 een nieuwe Hellfire Corner toen Duitse batterijen bij Calais de stad met regelmaat onder vuur namen. De bevolking werd ruim 1500 dagen geterroriseerd door granaatinslagen, soms honderden op een dag, en moest om de haverklap de schuilkelders in. De hulpverlening was goed georganiseerd, en grote waarschuwingsborden op straat waarschuwden voor de mogelijke komst van nieuwe Duitse granaten. Dag in, dag uit...
Brits geschut bij Dover - publiek domein Wikipedia
De Britten op hun beurt hadden in het gebied eveneens zware kustbatterijen, waarmee de Duitsers aan de overkant werden bestookt. Ook de RAF deed daarbij een duit in het zakje. De artillerieduels en Duitse beschietingen zorgden ervoor dat de inwoners van Dover ruim 3000 meer de schuilkelders moesten opzoeken. 216 burgers kwamen om en ruim 10.000 panden in het gebied liepen schade op.
Na de invasie komt de verlossing
De invasie in Normandië bracht na een paar maanden de verlossing voor de inwoners van Dover toen de Canadezen Calais innamen en daarmee de Duitse kanonnen eindelijk zwegen op 26 september 1944.