NIJMEGEN - Vijf mobiele billboards vol met namen en foto's. Hiermee gedenkt Nijmegen de 776 burgerslachtoffers die zijn gevallen tijdens het bombardement op 22 februari 1944. De billboards zijn vrijdag onthuld.

Op 22 februari 1944 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw heeft getroffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en honderden verwoeste gebouwen stonden op de trieste balans. De catastrofe luidde een rampzalig jaar in.

Op 17 september startte operatie Market Garden en Nijmegen werd frontstad. Wederom vielen er honderden doden en gewonden. In één jaar verloren meer dan 2000 burgers het leven en werd de oudste stad van Nederland onherstelbaar verwoest. Toch heeft dit grote oorlogsleed geen blijvende plaats gekregen in het geheugen van Nederland.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

75 jaar later

Nu 75 jaar later worden de slachtoffers met naam en foto op billboards weer zichtbaar gemaakt. De vijf billboards werden door diverse mensen onthuld, onder wie Bart Janssen, schrijver van het boek De pijn die blijft en wethouder Noël Vergunst. 

Ook nabestaanden waren bij de onthulling aanwezig, zoals de toen 5-jarige Addy Gerrits. Zij zat op school toen de bommen vielen. Ze speelde in de middagpauze met vriendinnetjes in de gang van de school. Haar broertje zat nog in de klas zijn boterham op te eten en overleefde de bommen niet.

Groot aantal slachtoffers

Het hoge aantal slachtoffers in Nijmegen komt door een samenloop van omstandigheden. De bommenrichter van het leidende vliegtuig maakte een inschattingsfout bij het uitzetten van het doel (het spoorwegemplacement), waardoor de overige vliegers verkeerd bombardeerden en het centrum van de stad troffen.

Twee vliegtuigen wierpen splinterbommen - bedoeld om veel mensen te doden - en deze kwamen juist op het drukke Stationsplein en bij het Kelfkensbos terecht. Verder was na een eerste luchtalarm net het sein 'veilig' gegeven, waardoor er veel mensen op straat waren. Na het bombardement brak overal in de stad brand uit, maar omdat ook de waterleiding was getroffen, werd het blussen ernstig bemoeilijkt.