OOSTERBEEK - "We zijn de kinderen zo ontzettend dankbaar dat ze ieder jaar bloemen leggen op de graven van de gevallenen op de begraafplaats in Oosterbeek dat we ze een aandenken wilden geven", vertelt de Britse veteraan Charlie McColgan. Hij heeft zondag het eerste speldje uitgereikt aan het 9-jarige bloemenmeisje Kiki van Essen.

Charlie en Kiki hebben elkaar vorig jaar ontmoet tijdens de herdenking op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek. "Achter me stond Charlie, hij sprak me aan en vroeg of ik zijn baret wilde opdoen en dat wilde ik wel", vertelt Kiki.

Charlie vult aan: "Ze leek er heel blij mee, dus dat bracht me op het idee iets te bedenken om aan deze kinderen te geven als blijk van onze waardering voor wat ze ieder jaar doen. En niet alleen hen, ook hun ouders en grootouders". 

Traditie sinds 1945

Het is al sinds 1945 traditie dat kinderen uit Oosterbeek en omstreken tijdens de herdenking op de Airborne-begraafplaats bloemen leggen op de graven van de omgekomen soldaten, maar dit jaar gooide de coronacrisis roet in het eten. Slechts één meisje mocht een bloem leggen op het graf van een van de 1754 soldaten die daar begraven liggen.

Daarom besloot Charlie Kiki op te wachten bij het beeld van de soldaat met bloemenmeisje op de hoek van de Hartensteinlaan en de Utrechtseweg om haar daar het eerste speldje te overhandigen. Het speldje is gemaakt naar het beeld dat daar staat. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Het speldje van het monument met het bloemenmeisje en de soldaat. Foto: Omroep Gelderland

Charlie is een heel jaar bezig geweest om het geld bij elkaar te krijgen voor de speldjes. Samen met andere veteranen van de Arnhem Riders, een groep van zo'n tweehonderd mannen die samen op de motor oorlogsgraven bezoeken, haalde hij voldoende geld op. "Niet alleen voor nu, maar ook voor de komende jaren. Het moet een traditie worden om deze speldjes uit te delen aan de bloemenkinderen. Het moet ook een collectors item worden", aldus McColgan.

Bekijk de beelden: