MEGCHELEN - Jaarlijks wandelen mensen uit het Duitse Rees gezamenlijk op de tweede zondag in maart naar het Achterhoekse Megchelen. De ongeveer 10 kilometer lange tocht heeft een bijzondere betekenis. 

Deze herdenkingstocht is voor iedereen heel bijzonder als ze vanaf de dwangarbeiderskampen in Rees-Groin gezamenlijk naar Megchelen lopen. Terugkijkend op de geschiedenis is dit de route die vele gevluchte dwangarbeiders namen. Hierdoor krijg je een idee over wat er in de laatste dagen van de oorlog, dus rond het einde van 1944 en het begin van 1945, is gebeurd. 

Op de plek waar het dwangarbeiderskamp stond staat nu een informatiebord. Nu staat er een tuinbouw bedrijf, maar vroeger werden hier meer dan 3000 Nederlanders gedwongen aan het werk gezet om loop- en pantsergraven te bouwen. 

Vrij zonder grenzen

Omroep Gelderland werkt samen met het Duitse Studio47 aan de serie Vrij zonder grenzen. Het programma vertelt verhalen die te maken hebben met met 75 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten van de grens.

De herinneringen aan deze tijd staan centraal, bijvoorbeeld aan vlucht en verdrijving, maar ook de gevoelens van nu zijn erg belangrijk. De komende weken maken verslaggevers van de omroepen reportages over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens spelen.