OOSTERBEEK - De vier burgemeesters van de gemeenten Ede, Renkum, Arnhem en Overbetuwe hebben woensdagmiddag het seizoen van de Airborne-herdenkingen geopend. Dat gebeurde bij Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Burgemeesters Verhulst (Ede), Schaap (Renkum), Marcouch en Hoytink-Roubos (Overbetuwe) liepen samen onder de boog van de Airborne Wandeltocht door en hesen bij Hartenstein vier vlaggen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Door het coronavirus zullen de herdenkingen dit jaar veel minder groots zijn dan voorgaande jaren. Zo gaan de Airborne Wandeltocht, de parachutelandingen op de Ginkelse Heide en het evenement Airborne at the Bridge niet door.

Domper

"Het is zeker een ander jaar dan anders", zegt Roger Beets, voorzitter van de stichting Airborne Herdenkingen. "Zeker na het succes van vorig jaar is het eigenlijk misschien ook een domper dit jaar. Maar goed, we proberen zo goed en zo kwaad als het gaat toch de herdenkingen op een goede manier in te vullen."

Geen veteranen

Ook zullen er geen veteranen naar Nederland komen. "We hebben de veteranen gevraagd om thuis te blijven voor hun eigen veiligheid en hun eigen gezondheid", zegt Beets.

Toch herdenken

"Door corona moeten we op een andere manier de herdenking van de Slag om Arnhem invulling geven", sprak burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem na de opening. "Maar het is wel heel erg belangrijk dat we binnen de mogelijkheden die er zijn , met inachtneming van de gezondheidsregels, toch ook dit jaar herdenken."