LOENEN - Maar liefst tienduizend tulpen zijn zaterdag neergelegd op het Ereveld Loenen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei riep eind april burgers op geld te doneren voor bloemen bij oorlogsmonumenten.

Die aktie leverde massa's bloemen op. Zoveel zelfs, dat er nu dus tienduizend tulpen naar het ereveld zijn gegaan. Aan het begin van de middag kwam de enorme lading bloemen aan. Ze werden neergelegd bij de Indische herdenkingsplaats van oorlogsslachtoffers. En dat allemaal dankzij de bloemencampagne. 'Er was zo'n enorme respons, dat het comité ons gevraagd heeft het restant van de bloemen hier te mogen neerleggen', zegt Roel Broer van de Oorlogsgravenstichting.

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat eronder verder:

'Het is echt dicht, het mag niet'

Maandag 4 mei is dodenherdenking. De hekken van het Ereveld Loenen blijven dan dicht door de coronamaatregelen. Maar zijn er mensen die zaterdag al een bloemetje neerleggen, bij één van de vierduizend graven van oorlogsslachtoffers. Zoals Joegoslavië-veteraan Hendrik Kuiper: 'Het zijn de omstandigheden. Daarom zeg ik, dan maar iets eerder.'

Een mooi gebaar, maar Roel Broer benadrukt dat het ereveld op 4 mei op slot zit. We vragen de mensen om alsjeblieft niet te komen. Er is maar een kleine herdenking. Er wordt slechts een krans gelegd. dat kun je allemaal volgen op TV Gelderland. Dus kom niet naar Loenen. Het is echt dicht, het mag niet.' Daarom zijn de tienduizend tulpen, geschonken door burgers, een mooi alternatief.