WAGENINGEN - De bevrijding zou dit jaar groter dan ooit gevierd worden in Wageningen. Maar toen kwam de coronacrisis en werden alle evenementen afgelast. Om toch samen 75 jaar vrijheid te vieren, bedacht ondernemer Robert Frijlink een bevrijdingsvlag. Het blijkt een groot succes.

'Het zou een heel speciaal jaar moeten worden. Helaas zijn alle festiviteiten afgelast. Daarom waren we op zoek naar iets waarmee we alsnog  het verhaal van vrijheid en de bevrijding kunnen uitdragen', aldus Frijlink. 'We hopen met deze vlag ook iets moois te kunnen bewerkstelligen.'

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Er wapperen inmiddels al meer dan 1000 bevrijdingsvlaggen in de stad waar de vrede in 1945 werd getekend, vertelt Frijlink trots. 'Als ik door Wageningen rij en naar al die vlaggen kijk, geeft mij dat een ontzettend warm gevoel.' Woensdagochtend kwam de derde lading aan. Zijn kinderen en de stagiair zijn ingeschakeld om de jubileumvlag langs te brengen. Frijlink rijdt ook af en toe een ritje op de 'vlaggenmobiel'. 

Voor 15 euro kan iedereen een jubileumvlag bestellen. De winst gaat naar de ondernemer. Robert Frijlink noemt het 'een mooie bijkomstigheid' nu het erg rustig is in de stad en ook in zijn ijzerhandel de omzet fors terugloopt. 

Heel Nederland ontsteekt vrijheidsvuur

Alle activiteiten die gepland stonden om 75 jaar vrijheid te vieren, zijn afgelast of aangepast. Zo kan de ontsteking van het Vrijheidsvuur bijvoorbeeld ook niet op gebruikelijke wijze doorgaan.

Normaal wordt het gedenkwaardige vuur in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen door heel Nederland verspreid en ontstoken op de Bevrijdingsfestivals. Nu die niet doorgaan, zullen de bevrijdingsfestival-steden tegelijk met Wageningen hun vuur voor 75 jaar vrijheid ontsteken.

Zie ook: