EDE - Defensieminister Ank Bijleveld heeft de moed geprezen van de veteranen 75 jaar geleden als parachutist naar beneden kwamen op de Ginkelse Heide. Tijdens een herdenking zaterdagmiddag werd de massale luchtlanding herdacht in aanwezigheid van de minister, prinses Beatrix en de Britse Prins Charles.

De koninklijke gasten legden de eerste krans. De Britse kroonprins is ere-kolonel. Nog tien kransleggingen volgden door onder anderen minister van Defensie Ank Bijleveld en luitenant-admiraal Rob Bauer.

Vechten voor vrijheid

De minister zag naar eigen zeggen nog steeds de moedige jonge mannen die sprongen om voor de vrijheid te vechten, toen ze de aanwezige veteranen in de ogen keek. Dezelfde moed ziet zij terug in de militairen van nu bij het leger dienen. 'Ik zie de keuze die zij maken om hun land en de vrijheid wereldwijd te dienen, hoewel ze zelf in vrede opgroeiden.'

Tienduizenden belangstellenden kwamen op de plechtigheid af, onder wie veel veteranen. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel vroeg aandacht voor het Market Garden Vijfje in zijn toespraak. De herdenkingsmunt is geïnspireerd op geborduurde badges en emblemen van het leger. 

Zie ook: Operatie Market Garden krijgt een eigen herdenkingsmunt

Duizend parachutisten

Ruim duizend parachutisten deden zaterdag op de Ginkelse Heide bij Ede de luchtlandingen na, die 75 jaar geleden het begin van de Slag om Arnhem inluidden.

De Slag om Arnhem was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De geallieerden verloren de slag en daarmee stokte hun opmars. Nederland boven de grote rivieren, inclusief Arnhem, moest nog tot in 1945 wachten op de bevrijding.

Zie ook: Droppings en herdenking op Ginkelse Heide (uitzending gemist)