RENKUM - Een bijzondere dropping op de Renkumse Heide. Daar kwamen dinsdagmiddag tientallen parachutisten neer, onder wie de Nederlandse kapitein Bjorn Coppers. En die had iets bijzonders bij zich.

Coppers droeg de as van Market Garden-veteraan Stephen Morgan bij zich. Morgan landde precies 75 jaar geleden met Britse paratroopers op de Renkumse Heide. Hij raakte betrokken bij de verdediging van de oude kerk in Oosterbeek en bereikte later de Rijnbrug. Daar werd hij aan het eind van de Slag om Arnhem door de Duitsers gevangengenomen.

Twee jaar geleden maakte hij op hoogbejaarde leeftijd een rondvlucht boven het droppingsterrein. Stephen Morgan mocht toen niet meer springen, maar had samen met een collega-veteraan wel een prima uitzicht op het gebied.

Bekijk hier de reportage:

Urn met as

Marna van Vugt ontmoette Morgan 12 jaar geleden bij het landingsterrein aan de Telefoonweg in Renkum en hield sindsdien contact met hem. Van Vugt is vaak naar Engeland geweest om de veteraan te bezoeken en was ook bij zijn uitvaart. De urn met de as van Morgan staat nu bij haar thuis. 

Eerder vandaag gaf Van Vught de urn op vliegbasis Eindhoven aan pathfinder kapitein Bjorn Coppers. Na de sprong kreeg ze de as van de Market Garden-veteraan weer terug van hem. Zo heeft Steve Morgan de sprong die hij twee jaar geleden niet mocht doen, in zekere zin alsnog gemaakt.

Zie ook: VIDEO | Dit gebeurde er tijdens Operatie Market Garden

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland