ZALTBOMMEL - Een bijzondere gast in de haven van Zaltbommel. Daar is donderdagmiddag een historische mijnenveger de haven binnengevaren. Het schip is 44 meter lang en de haven is maar net diep genoeg om het vaartuig te ontvangen.

'Het is een hele operatie om zo'n groot zeewaardig schip zover in het binnenland te krijgen', vertelde Jan van den Berg van de organisatie Tour de Waal vooraf. Het schip is afkomstig uit Hellevoetsluis en kwam via Dordrecht naar Zaltbommel.

Niet alleen de tocht maakt de komst van het schip bijzonder, ook de mijnenveger zelf is uniek. Het is de enige overgebleven houten mijnenveger in zijn klasse. De AMS Bernisse, zoals de mijnenveger heet, is een paar dagen te bezoeken in het kader van het evenement Tour de Waal. 

De AMS Bernisse is één van het type schepen die voor het mijnenvegen gebruikt is. (AMS staat voor Adjutant Mine Sweeper). Enkele van deze houten kustmijnenvegers zijn na de Tweede Wereldoorlog via de Marshallhulp in Europa gebouwd. Ze werden ingezet om mijnen die tijdens de oorlog in zee zijn beland, op te sporen en op te ruimen.