EDE - Martin Schoonderbeeks organiseert de historische vliegshow Wings of Freedom in Ede omdat wij: 'nooit, maar dan ook nooit de inzet mogen vergeten van al die jonge mannen en vrouwen die bijdroegen aan de bevrijding van Nederland."

Hij organiseert de historische vliegshow Wings of Freedom in Ede omdat wij: 'nooit, maar dan ook nooit de inzet mogen vergeten van al die jonge mannen en vrouwen die destijds zonder aarzelen en met levensgevaar bijdroegen aan de bevrijding van Nederland, én hij is één van de gezichten van de Omroep Gelderland-campagne: 'Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid. Jij toch ook ?'.

Speciale herdenking, bijzondere vliegtuigen

Martin Schoonderbeeks interesse voor de Tweede Wereldoorlog is van jongsaf aangewakkerd door zijn ouders die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Als kind bezocht hij musea en las hij boeken en al snel kwam het besef hoeveel mensen waren gestorven voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten, vindt Schoonderbeek. 'We mogen in Nederland best heel veel, terwijl dat op sommige plekken in de wereld absoluut niet zo is'. 
In de vliegshow op 24 augustus in Ede komt voor hem alles samen. 'Tijdens Wings of Freedom  herdenken wij: 75 jaar leven in vrijheid, met een tal van bijzondere vliegtuigen'. Op een tijdelijk historisch vliegveld met kampementen zijn toestellen te bewonderen die in de oorlog ook echt boven Gelderland hebben gevlogen: de Spitfire, Mustang P51, Hurricane, Boeing B17 en de Messerschmidt ME109.   

Omroep Gelderland staat in de septembermaand in het teken van Market Garden. Dit doen we aan de hand van persoonlijke verhalen, documentaires, live-uitzendingen van diverse herdenkingen en evenementen en speciale uitzendingen van 75 jaar vrijheid. 

Omroep Gelderland werkt samen met het vfonds en Provincie Gelderland toe naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. 

Iedere maandag worden er oorlogsgerelateerde documentaires uitgezonden en we doen de gehele maand live verslag van verschillende herdenkingsevenementen. Uitzending online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist.