ARNHEM - De regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen dat er een Nationaal Programma komt voor de berging van vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de NOS. Het Rijk zou de kosten van de bergingen voor haar rekening moeten nemen uit respect voor degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Tegenover de NOS verklaart het CDA-Kamerlid Van der Molen: 'In 2020 hopen we in Nederland 75 jaar vrijheid te vieren. Voor die vrijheid is een hevige strijd geleverd. Om recht te doen aan de inspanningen die deze soldaten hiervoor hebben geleverd en uit respect voor de nabestaanden, vinden wij dat de Rijksoverheid het heft in handen moet nemen.'
Bergen
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf gaat het om een erezaak. 'De vermiste piloten en bemanningsleden gaven in de Tweede Wereldoorlog hun leven voor onze vrijheid. Nabestaanden willen graag dat vliegtuigwrakken worden opgegraven zodat hun familieleden, zelfs als ze die niet zelf gekend hebben, kunnen worden geïdentificeerd en herbegraven.'
Tekst gaat verder onder de video.
Beeld: herbegrafenis van bemanning Halifax bommenwerper die bij Wapenveld neerstortte
5000 vliegtuigen
Nu krijgen gemeenten maar 70 procent van de bergingskosten vergoed. CDA en ChristenUnie gaan ervan uit dat, als het Rijk en de gemeenten de handen ineen slaan, alle oorlogswrakken in tien jaar kunnen worden geborgen.
Het opgraven van een vliegtuigwrak op land kost een gemeente gemiddeld een half miljoen euro. Het gaat overigens om 30 tot 35 van de honderden wrakken die nog in de Nederlandse bodem liggen. De resterende wrakken zouden niet of nauwelijks te bergen zijn.
In totaal stortten tijdens de oorlogsjaren meer dan 5000 vliegtuigen neer in Nederland. Het waren vooral Britse bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen, onderweg naar Duitsland. Maar ook honderden Duitse vliegtuigen zijn tijdens luchtgevechten in Nederland neergestort.
Check hieronder vliegtuigwrakken bij u in de buurt:
BRON: Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945
Of kijk op de site van Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945