ARNHEM - Het contrast kan bijna niet groter. Een speelgoedtruck op een houten plankje, afkomstig uit Hotel Dreijeroord in Oosterbeek. Of zoals een van de veteranen het donderdagavond zei: 'De afschuwelijke wereld van het vechten tegenover de prachtige wereld van een kind.'

Het truckje kreeg de veteraan als een herinnering aan het gesloopte hotel. Het hotel speelde een belangrijke rol in de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Er werd een hevige strijd gevoerd tussen de geallieerden en de Duitse troepen.

Het speelgoedwagentje werd gevonden in de omgeving van het hotel. Het plankje is een stuk van de voormalige trap. Bijzonder voor de veteraan, want hij werkte na de oorlog in de fabriek die de trucjes maakte.

Ook andere veteranen kregen een herinnering, vaak een stuk steen van het hotel. Ze ontvingen het met de nodige emoties. Zeventig jaar later is het voor veteraan Roberts nog steeds een open wond. 'We verloren hier veel goede mannen.' Maar de steen gaat mee. 'Het betekent dat ik er de rest van mijn leven naar kan kijken. Sorry, ik weet niet wat ik nog meer kan zeggen.' De tranen staan in zijn ogen.

Altijd speciaal gevoel

Voor weer een andere veteraan is het jammer dat het hotel verdwijnt. 'Ik krijg altijd een speciaal gevoel als ik weer in Arnhem en Oosterbeek ben. Ik ging altijd naar het hotel om even koffie te drinken. Maar als het moet verdwijnen dan is een modern gebouw misschien wel een oplossing.'

Op de plek van Dreijeroord komt een zorginstelling, het gebouw moet teruggrijpen naar de tijd van de jaren '40.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.