ARNHEM - Hij was in de woorden van generaal Eisenhower een van de drie dingen die hielpen de oorlog te winnen; de Willys Jeep. Een open terreinwagen met vierwielaandrijving die overal inzetbaar moest zijn en dat ook was. De Jeep werd hét voertuig van de geallieerden.
De Jeep ging in 1941 in productie nadat fabrikant Willys-Overland Motor Company uit Ohio met zijn ontwerp voor een terreinwagen op 16 juli van dat jaar een contract van het Amerikaanse leger in de wacht had gesleept. Het leger had dringend behoefte aan een multi-inzetbare terreinwagen die ook als verkenningsvoertuig dienst kon doen. De Jeep, een verbastering van de afkorting GP (general purpose) was snel en wendbaar, en is bij honderdduizenden gebouwd. Omdat Willys de vraag in zijn eentje niet aankon, sprong autogigant Ford bij. Ford bouwde tijdens de oorlog 278.000 Jeeps, en Willys ruim 335.000.
Manusje van alles
En de Jeeps verschenen op alle fronten en in diverse uitvoeringen, met en zonder windscherm, met een opklapbare huif, met en zonder (zware) bewapening. Als verkenningsvoertuig, als snel transportmiddel voor soldaten en als ambulance. Ze werden aan land gezet in Normandië en rolden tijdens operatie Market Garden bij Arnhem en Groesbeek uit de transportzweefvliegtuigen.
En tijdens de bevrijding maakten tallozen een ritje in een Jeep, samen met de stoere bevrijders, zoals hierboven in Velp, in 1945 - publiek domein
D-Day: Jeeps op het strand. De buis naast het windscherm is een luchtinlaat. In veel gevallen moesten de Jeeps door het water naar het strand rijden (foto rechts) - publiek domein.
Arnhem september 1944: Britse Airbornes maken zich klaar om naar Arnhem te rijden, rechts: Duitsers in een buitgemaakte Jeep met Britse gevangenen - publiek domein.
Tijdens de opmars naar Duitsland; ploeteren door het water. Rechts: een Jeep met een zwaar machinegeweer op een luchtmachtbasis in Engeland - publiek domein.
De Jeep als ambulance - Publiek domein
En de Jeep is er nog steeds. De vereniging Keep them Rolling houdt, naast tal van andere voertuigen, ook een groot aantal Jeeps op de weg. De Jeep blijft een belangrijk stuk historie en voor velen een fraai hebbedingetje