Van dinsdag 17 september tot en met zondag 22 september worden er dagelijks speciale uitzendingen van 75 jaar vrijheid uitgezonden, live vanaf locatie. Tijdens deze uitzendingen staat het overkoepelende thema ‘De overdracht van oud naar jong’ centraal.

Dinsdag 17 september – Groesbeek Bevrijdingsmuseum

Thema: Herdenken op de grens van vroeger en nu
Tijdens het thema van vandaag wordt er gesproken over de manier van herdenken zoals we dat tegenwoordig doen en hoe dit er in de toekomst uit zal gaan zien. Welke veranderingen komen er aan? Samen met USA-ambassadeur Pete Hoekstra, Alice van Bekkum van de stichting Faces to Graves uit Groesbeek en schrijver Qader Shafiq bespreken we nieuwe manieren van herdenken.

Woensdag 18 september – Uiterwaarden Lent, zicht op Nijmegen

Thema: Nieuwe vormen van herdenken
Vandaag is niemand minder dan Tim Ruijling aanwezig, de oprichter van de Sunset March – een goed voorbeeld van een nieuwe, maar ook zeer bijzondere vorm van herdenken. Samen met veteranenmoeder Hiltje van Eck en Gelders gedeputeerde Peter Drenth wordt het onderwerp ‘nieuwe vormen van herdenken’ onder de aandacht gebracht.

Donderdag 19 september – Breedeweg re-enactment Kamp

Thema: De oorlog als belevenis
Het oorlogstoerisme is erg populair; op de slagvelden van 75 jaar geleden was het nooit zo druk als dit jaar. Het toerisme groeit, en toch voelt dat merkwaardig: geld verdienen aan de oorlog. We praten erover met Herre Dijkema, directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en Robert Braam, een van de re-enactors, mensen die de gebeurtenissen van toen weer tot leven brengen. Is dit nou de manier waarop we de gebeurtenissen van toen in leven moeten houden?

Vrijdag 20 september - Grote Markt Arnhem

Thema: De oorlog in kunst en cultuur
De oorlog, met zijn absolute goed en kwaad, is nog altijd een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. We praten daarover met acteur Peter Faber die te zien was in de film A Bridge Too Far en met de jonge dansers Joeke Groot en Elsa van Ommen die meedoen aan 'Evacué', een uitvoering van toneelgroep Oostpool en het Arnhemse dansgezelschap Introdans.

Zaterdag 21 september - Ginkelse Hei

Thema: Samen verder
Herdenken deden we tot nu toe vooral met onze eigen bevolking, met af en toe een Duitse hoogwaardigheidsbekleder die een krans mocht leggen. Hoe gaan we in de toekomst met elkaar verder? Die vraag leggen we voor aan Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dominee Bram Grandia en de jonge Duitse Lea Spykman van de Aktion Sühnezeichen Friedensdienste, een organisatie die zich inzet voor de verzoening tussen Nederlanders en Duitsers.

Zondag 22 september - Airborne begraafplaats Oosterbeek

Thema: Doorgeven van het verhaal
Als de laatste mensen die die de oorlog nog hebben meegemaakt er niet meer zijn, hoe gaan we in de toekomst dan verder met herdenken? En op welke manier gaan we dat doen? Daarover praten we in de afsluitende uitzending van deze bijzondere reeks met de Nijmeegse historicus Joost Rosendaal, burgemeester Marcouch van Arnhem en Esther Ruesen, kwartiermaakster 75 Jaar Vrede en Vrijheid in de Achterhoek.