BENNEKOM - Van 24 tot 26 januari, rond Internationale Holocaustherdenking, is er speciale aandacht voor de Joodse oorlogsslachtoffers in Bennekom. Bij alle Stolpersteine die voor hun toenmalige woonadressen zijn geplaatst staan dan portretten en kaarsjes. Op zondagmiddag 26 januari tussen 14:00 en 15:30 wordt er bij alle adressen iets over hen verteld.

Op acht plaatsen in het dorp zijn in 2017 op initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom totaal 24 Stolpersteine geplaatst. Deze kleine herdenkingssteentjes liggen voor de huizen waar Joodse mensen tijdens de oorlog woonden of ondergedoken zaten en die de oorlog niet overleefden. Van veel van hen zijn foto's achterhaald en deze worden komend weekend getoond zodat de slachtoffers een gezicht krijgen.

Ondergedoken

Ook de verhalen achter de stenen krijgen aandacht. Neem nu het gezin Rippe: vader Hessel, moeder Jeanette en de zonen Hans-Nico en Lion. In Rotterdam hadden ze een normaal leven: vader werkte als ondernemer, hij en zijn zoon voetbalden bij Sparta, 's winters ging het gezin samen schaatsen en 's zomers een dagje naar het strand. In 1942 vertrokken ze noodgedwongen naar Bennekom, waar ze onderdoken op de Lindelaan 16 bij familie De Wit. Tot er een inval kwam en ze met geweld werden weggevoerd…. Van zes personen is geen foto gevonden. Voor hen heeft de Bennekomse kunstenares Lia Stouten een 'bloem in de knop' ontworpen en gedrukt. De levensverhalen staan beschreven in de boeken 'Joods Toevluchtsoord' en 'Stolpersteine in Bennekom'.

Belangstellenden kunnen hun eigen route langs de adressen kiezen (zie de kaart): Alexanderweg 44, Bovenweg 23, Commandeursweg 29, Lindelaan 16, Schoolstraat 38, Prins Bernhardlaan 28, Algemeer 32 en Bosbeekweg (Nivon-huis).

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede