LOENEN - Het is 4 mei, de dag van de dodenherdenking. Dit jaar is de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen vanwege alle maatregelen rond het coronavirus anders dan anders. De aangepaste herdenking was live te zien bij Omroep Gelderland.

Kijk de herdenking in Loenen hier terug. Deze uitzending werd verzorgd door de Oorlogsgravenstichting.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Het ereveld wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

De tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Omroep Gelderland

Herdenking zonder publiek

Vanwege de coronacrisis houdt de stichting vandaag een herdenking zonder publiek. Om iedereen toch de kans te geven 'erbij' te zijn, wordt de herdenking live uitgezonden bij Omroep Gelderland. Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS is aanwezig bij de herdenking. Hij legt een krans en houdt een toespraak.

De herdenking op het Ereveld Loenen bestaat verder uit vooraf opgenomen verhalen verteld door nabestaanden en jongeren. Zo haalt onder andere Bert Carper herinneringen op aan zijn vader Theodorus Carper. Ook vertellen de leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn over hun oud schoolgenoten Govert en Curt en Madelyn van Rijckevorsel vertelt het verhaal achter het stemmenkoor uit een vrouwenkamp op Sumatra.

Zie ook: Tienduizend tulpen Ereveld Loenen dankzij massale vrijgevigheid burgers

Daarnaast zingt zangeres Karsu Dönmez de liederen ‘Ken je mij’ en 'Echo’. En als eerbetoon worden er 4000 bloemen gelegd door jongeren; op elk graf één. Verder is er nog een taptoe en een minuut stilte.

De begraafplaats is vandaag gesloten voor bezoekers.

Zie ook: Dodenherdenking op Ereveld Loenen 2019