ARNHEM - 2 oktober 1944 is een dag die diepe sporen heeft nagelaten in Putten. Op die dag worden meer dan 600 mannen uit het dorp via Kamp Amersfoort afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland - de razzia van Putten. De deportatie was een wraakneming voor een aanslag van het verzet, waarbij een Duitse officier om het leven kwam. Van de afgevoerde mannen overleven slechts 49 de oorlog.
In de documentaire Vergeven, maar niet vergeten komen vijf kinderen van afgevoerde mannen aan het woord. Ze vertellen over hun leven na de oorlog, over opgroeien in een gezin zonder vader en over hun moeders die niet wilden, maar soms ook niet konden praten over de gebeurtenissen van oktober '44.
Rode draad in de documentaire is de jaarlijkse pelgrimstocht van de Puttenaren naar het Duitse Ladelund, waar 111 mannen uit Putten om het leven kwamen. Het is de plaatselijke pastoor Johannes Meyer die ervoor zorgde dat de mannen een christelijke begrafenis kregen. Het is de kiem voor een gezamenlijke herdenking, die voortduurt tot op de dag van vandaag onder het motto: 'Vergeven, maar niet vergeten.'
De documentaire Vergeven, maar niet vergeten is op maandag 30 september om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland. Online (terug)kijken is mogelijk via Uitzending Gemist.
Omroep Gelderland staat in de septembermaand in het teken van Operatie Market Garden. De gehele maand doen we live verslag van verschillende herdenkingsevenementen en staan we stil bij persoonlijke verhalen.