WAGENINGEN - De Britse oorlogsveteraan Ray Lord brengt op 4 mei het bevrijdingsvuur naar burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Als Van Rumund de vlam op het 5 Mei Plein heeft aangestoken, verspreiden hardlopers het vuur met fakkels door heel Nederland.

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar de viering van de bevrijding op 5 mei. Ray Lord, die de negentig ruim is gepasseerd, reist met de stichting Freedome Flame naar het Engelse Hull om het bevrijdingsvuur op te halen. Hij zorgde er de afgelopen jaren ook al voor dat het vuur in Wageningen aankwam.

Geland in Normandië

Lord landde als korporaal in het East Yorkshire Regiment in juni 1944 op de Normandische stranden. Hij was betrokken bij de bevrijding van diverse Nederlandse plaatsen. 

Jaarlijks wordt op 5 mei in Wageningen de capitulatie van de Duitse bezetter herdacht. Aansluitend wordt het Bevrijdingsdefilé gehouden met zo'n 1500 deelnemers. Dit jaar neemt minister Ank Bijleveld van Defensie het defilé af. Zij spreekt samen met vice-premier Hugo de Jonge op het 5 Mei Plein.

(foto: ANP)