SOBIBÓR - Vijftien Gelderse jongeren waren vandaag in voormalig vernietigingskamp Sobibór in Polen. Daar werd de opstand van 75 jaar geleden herdacht.
Zo'n 300 gevangenen kwamen op 14 oktober 1943 in opstand, doodden bewakers en vluchtten. De meesten werden weer opgepakt en vermoord.
Sobibór was een vernietigingskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd door de nazi's gebruikt om Joden en Roma te vermoorden. Uiteindelijk hebben maar vijftig mensen het kamp overleefd. In het kamp, dat bestond van april 1942 tot november 1943, zijn 170.000 mensen omgebracht. Van de 34.000 Nederlandse Joden die naar Sobibór gingen, keerden er slechts achttien terug.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Ook kunstenaar Max van Dam uit Winterswijk stierf in Sobibór. Zijn werk is vanaf vandaag te zien in Polen, in een synagoge vlakbij Sobibór. De Gelderse leerlingen waren ook bij de opening van die tentoonstelling. Eerder was de expositie te zien bij musea in Winterswijk.
Bij de herdenking was ook Gelders gedeputeerde Josan Meijers. De provincie Gelderland heeft al jarenlang een band met de Poolse provincie Lubelski, waar Sobibór onder valt. De provincie heeft onder andere geld beschikbaar gesteld om de herinneringsplek te verbeteren.
Vertraging herinneringscentrum
De plannen daarvoor hadden dit jaar klaar moeten zijn, maar hebben vertraging opgelopen door Poolse aanbestedingsregels. Waarschijnlijk is het herinneringscentrum begin 2020 klaar. Behalve Nederland leveren ook Polen, Israël en Slowakije een financiële bijdrage.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52