LONDEN - Het schilderij Het Oestermaal dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's uit een Arnhems bankkluis werd gestolen, heeft een nieuwe eigenaar. Op een veiling in Londen is het werk van kunstschilder Jacob Ochterveld voor maar liefst 2,2 miljoen euro verkocht. Het doek komt nu voor het eerst sinds de roof weer terug naar Nederland.
Ochterveld leefde van 1634 tot 1682 en was een tijdgenoot van onder andere Johannes Vermeer. Zijn schilderij Het Oestermaal werd in september 1944 gestolen door Helmut Temmler, een voormalig leider van de Hitlerjugend. In totaal stalen de nazi's na Operation Market Garden veertien schilderijen uit de Arnhemse kluis, waarvan er zes na de oorlog niet konden worden opgespoord.
Het schilderij was eigendom van Smidt van Gelder, een kinderarts die in Arnhem werkte en woonde aan de Velperweg. Uit voorzorg bracht hij Het Oestermaal in de kluis onder. Toch lukte het Temmler om na de evacuatie van Arnhem de kluis leeg te roven.
Terug bij zijn dochter
Het was tot drie jaar geleden onbekend waar het schilderij was. Toen werd het doek herkend als het geroofde kunstwerk door de Londense organisatie Commission for Looted Art Euope. Deze organisatie was ingeschakeld door de nazaten van Smidt van Gelder.
De 97-jarige Charlotte Bischoff van Heemskerck, de dochter van de kinderarts, is toen naar Londen afgereisd om het schilderij te identificeren. Zij herkende Het Oestermaal meteen; het schilderij hing altijd over de schoorsteenmantel in de wachtkamer van haar vader.
'Het was geweldig om herenigd te worden met het schilderij. Het bracht me helemaal terug naar de wachtkamer van mijn vader. De reden dat mijn vader die plek koos, was zodat zoveel mogelijk mensen het konden zien', vertelt van Heemskerck.
Het Oestermaal, geschilderd in 1664-1665 door Jacob Ochterveld
Van Heemskerck was woensdagavond aanwezig om de veiling van haar vaders schilderij mee te maken. '75 jaar lang leek het alsof het schilderij waar ik zoveel van hield in het niet was verdwenen. Maar ik kan eerlijk zeggen dat ik nooit de hoop verloren had dat ik het schilderij weer eens terug zou zien', legt de dochter uit.
Ze besluit: 'Het is moeilijk om weer uit handen te geven, maar het belangrijkste is dat het schilderij weer gevonden is.'
Zie ook: Door nazi's geroofd schilderij na 73 jaar terug
Door: Thomas Overdijk