ARNHEM - De angst dat jongeren helemaal niets meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog is niet terecht. De interesse is juist groot, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onder ruim 1500 jongeren.
Een meerderheid van de jongeren die meewerkten aan een enquête geeft aan graag of heel graag meer te willen weten over de Tweede Wereldoorlog. De meesten van hen vinden ook niet dat er teveel tijd aan het onderwerp wordt besteed op school. Voor scholieren is het zeker niet te lang geleden en belangrijk om lessen te leren uit de geschiedenis van de oorlog. Een overgrote meerderheid (86%) geeft aan in 2017 twee minuten stil te zijn geweest bij dodenherdenking.
'Antisemitisme?' Geen idee
De kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog houdt niet over. Ze weten meestal nog wel dat de Holocaust de benaming is van de systematische Jodenvervolging in de oorlog. Maar de termen antisemitisme en genocide kennen veel scholieren niet. Dat is zorgelijk volgens onderzoeker Marc van Berkel omdat die termen nog steeds actueel zijn. De jongeren halen volgens het onderzoek maar net een voldoende qua kennis over de Tweede Wereldoorlog.
De kans is groot dat de jongeren op school niet meer te weten komen. De gemiddelde leeftijd van de jongeren die aan de enquête meededen is 14,3 jaar. Op die leeftijd hebben kinderen al in groep 7 en in de onderbouw van de middelbare school les gehad over de Tweede Wereldoorlog. En 65% van scholieren krijgt na hun 14e geen geschiedenisles meer op de middelbare school.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52