ARNHEM - Het TV-programma 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland wordt zo gewaardeerd door de kijker dat de serie wordt verlengd van april tot en met begin juli. 'Ons Dorp' neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met hun camera's stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen.

Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: 'Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken.' Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol.

Dat de dorpsfilm ook nu nog veel kijkers trekt bewijst onder meer de film van Hattem uit 1966. 'Hattem' werd via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland al meer dan 11.000 keer teruggekeken en De Stichting De Olde Dreideuze uit het Veluwse stadje organiseert regelmatig vertoningen waarbij meer dan 200 bezoekers geen uitzondering zijn. Ook in het onderwijs blijven de films niet onopgemerkt, een basisschool in Elden neemt de dorpsfim uit 1964 op in het lespakket.

In Gaanderen komt de cameraploeg van Adolfs in 1951 en 1959 op bezoek

250 Gelderse dorpsfilms

Het filmproject werd opgestart als inkomstenbron voor muziekverenigingen in Nederlandse dorpen en kleine steden. In de beginjaren reed het busje met cameramannen als Hembrecht en Kuypers met volgend opschrift door Gelderland en andere provincies: 'Landelijke Filmactie – Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en Euphonia Algemeen Nederlands Zangersblad'. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen geluidsopnames van muziekgezelschappen en/of koren te maken. Adolfs kwam met het plan om ook in dorpen te gaan filmen. De films zijn voor een deel bewaard gebleven, maar de geluidsopnames op grammofoonplaten zijn zo goed als allemaal verloren gegaan. In Gelderland zijn naar schatting ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt.

Tanken bij de DAF-specialist in Aalten in 1967

15 nieuwe dorpsfilms op Omroep Gelderland

Omroep Gelderland brengt in samenwerking met Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de kleinere archieven en historische genootschappen tot begin juli 15 nieuwe dorpsfilms. De eerst zes daarvan zijn bekend:

  • Dinsdag 3 april: Aalst 1964
  • Dinsdag 10 april: Aalten 1967
  • Dinsdag 17 april: Elburg 1951
  • Dinsdag 24 april: Groesbeek 1950
  • Dinsdag 1 mei: Brummen 1962
  • Dinsdag 8 mei: Gaanderen 1959

'Ons Dorp' is iedere dinsdag te zien vanaf 17.20 uur op TV en eerder die dag via de online kanalen van Omroep Gelderland.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.