BEMMEL - Iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur struint verslaggever Laurens Tijink door de Gelderse natuur. Vandaag kijkt Laurens samen met gemeenschapsboer en BuitenGewoon-blogger Louis Dolmans op een andere manier naar landbouw en natuur.

Tussen Arnhem en Nijmegen liggen de natuurakkers van Doornik Natuurakkers. Ze maken deel uit van Park Lingezegen, een landschapspark. De stichting combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Laurens en Louis lopen vandaag dus tussen emmer en spelt maar ook tussen zeldzame graanrassen zoals Gelderse en Limburgse Risweit en Wilhelminatarwe. 


Door jarenlang 'niets doen' zijn de randen prachtig gaan bloeien

Louis zag de randen van deze akkers van jaar tot jaar veranderen. Ze ontdekten wat er gebeurt bij 'niets doen' en wat bij 'maaien en afvoeren'. Dat laatste hebben ze steeds meer achterwege gelaten. Door jarenlang 'niets doen' zijn de randen prachtig gaan bloeien. Zo groeien er onder andere margrieten, wilde peen, klavers en weegbree.


De voordelen van natuurlijke randen

De randen zien er niet alleen hartstikke mooi uit, maar het hebben ook andere, ecologische voordelen. Zo komen er een heleboel insecten op af. Deze insecten bepalen de hoeveelheid akkervogels die in het gebied te vinden zijn. Naast hun functie als voedselbron, bieden de heggen langs de randen van de akkers ook een schuil- en nestgelegenheid.

Daarnaast zorgen de randen voor de aanwezigheid van voldoende natuurlijke vijanden voor de plaaginsecten van de gewassen, zodat de akkers gezond blijven. Gratis van de natuur.


De geelgors, het favoriete akkervogeltje van Louis Dolmans

Langs deze akkers met haar prachtige randen vind je fiets- en wandelpaden en is er zelfs een picknickplek aangelegd om even uit te rusten en van het heerlijke uitzicht te genieten. 

Ook een bezoekje brengen aan de natuurakkers van Park Lingezegen? Hier vind je meer informatie.

Benieuwd naar de blog van Louis Dolmans? Die vind je hier.